štvrtok 21. marca 2013

Trestné oznámenie

Ako som sľúbil, tak aj činím. Na základe informácií dostupných na webe som podal trestné oznámenie na Generálnej prokuratúre SR vo veci "machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe podľa §266 ods. 1 Trestného zákona, korupcie podľa ustanovenia §329 ods. 1 Trestného zákona a ustanovenia §332 ods. 1 Trestného zákona, prijímania úplatku podľa §328 Trestného zákona"

Ďalej "marenie úlohy verejného činiteľa podľa ustanovenia §327 a nasl. Trestného zákona, porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku podľa ustanovenia §237 a nasl. Trestného zákona".

Celé Trestné oznámenie je k dispozícií >> na stiahnutie <<.

Súvisiace linky:
KOMPLETNÝ PRÍBEH O DODÁVKE ODPOČÚVACIEHO ZARIADENIA PRE MINISTERSTVO VNÚTRA
Kocúr Slovakia

pondelok 11. marca 2013

Dokončenie kompletného príbehu o dodávke odpočúvacieho zariadenia pre Ministerstvo vnútra SR

Reagujem na článok, ktorý si čitatelia môžu nájsť na lipsic.net, ktorý sa týka procesu dodávky odpočúvacieho zariadenia pre Ministerstvo vnútra. Na jeho konci autori kladú 5 otázok:

  1. Aký koaličný potenciál má politická strana, ktorej predseda nemá problém obchádzať koaličných partnerov pri zásadných témach?
  2. Je Lipšic dôveryhodný aj smerom k verejnosti? Po viacerých klamstvách, ktoré púšťal či už Lipšic alebo jeho exhovorca Grendel (ten mimochodom klame aj v rámci NOVA) by si toto mali uvedomiť viacerí.
  3. Prečo Lipšic nezrušil pôvodnú zmluvu s ORGA-TRADE napriek nariadeniam premiérky? Prečo len prerušili práce na projekte? Aj keď bolo vypísané nové výberové konanie a boli oslovení viacerí záujemcovia?
  4. Prečo sa klamalo, že slovenský subjekt nemá dostať províziu a pritom si prišiel / príde na svoje?
  5. Prečo je odpočúvací systém ešte stále v „krabiciach“? Prečo nefunguje? Nevedelo sa, že budú potrebné ďalšie diely?

Na prvé dve otázky odpovedať nebudem, nakoľko to je vec pre čitateľov. Na ďalšie sa môžeme pozrieť lepšie, pritom tvrdím, že to, čo uvádzam, nie sú moje domnienky, ale relevantné fakty. Viem, o čom píšem, a tí, kto sú „od fachu“, budú vedieť, že je to tak, ako píšem.

Otázka č. 3.
Prečo Lipšic nezrušil pôvodnú zmluvu s ORGA-TRADE napriek nariadeniam premiérky? Prečo len prerušili práce na projekte? Aj keď bolo vypísané nové výberové konanie a boli oslovení viacerí záujemcovia?

Samozrejme najjednoduchšia by bola odpoveď typu „lebo je chorý ambiciózny blbec“, ktorému bol osud vládnej koalície vždy okradnutý. Ten vždy videl iba seba. Ale samozrejme existuje aj racionálnejší dôvod.

To, že Lipšic pôvodnú zmluvu nezrušil, je fakt. Preukázali to autori článku na www.lipsic.net. Najprv vysvetlím ako bežne funguje takýto biznis v Izraeli. Existuje tam množstvo firiem (VERINT, NARUS, Converse Technology,...). Všetky tieto spoločnosti vyvíjajú alebo obchodujú (pokiaľ viem, VERINT už nič nevyvíja, len nakupuje hotovú produkciu od iných izraelských firiem, ktorú exportuje) so „špeciálnym“ materiálom. Je samozrejmé, že všetky tieto firmy nikdy nebudú konať proti záujmom Izraela a jeho tajných služieb (v každej z izraelských firiem obchodujúcich so spravodajskou technikou pôsobia aj osoby blízke k izraelským tajným službám). S cieľom kontroly izraelských firiem exportujúcich spravodajskú techniku vznikla funkcia „kontrolóra“, ktorý má povoľovať každý jednotlivý obchod smerom do zahraničia. Ide o mimoriadne „ziskovú“ funkciu, za každé povolenie si „kontrolór“ účtuje slušnú províziu. Už dlhodobo zastáva tento post istý Amos (neviem verifikovať, či je meno pravé). Čiže ak chce izraelská firma urobiť biznis v zahraničí, musí ísť cez Amosa.

Je samozrejmé, že je v záujme aj zahraničných subjektov (ktoré vystupujú ako prijímatelia spravodajskej techniky) mať dobré vzťahy s Amosom (bez jeho povolenia nebudú môcť dodať spravodajskú techniku svojím rezortom, či službám).

A teraz poďme k slovenskej realite. Oficiálne bola na Slovensku exkluzívnym zástupcom spoločnosti Verint Systems firma Technopol, a.s. . Jeden z jej členov predstavenstva – Ondrej Kamas, keďže mal vynikajúce vzťahy s Amosom, sa rozhodol potiahnuť lukratívny biznis pod seba. Preto v roku 1998 založil spoločnosť Sigin, a.s. . Viacerými slovenskými médiami bola táto spoločnosť uvádzaná ako exkluzívny partner Verint Systems pre Slovensko. Od roku 1998 teda spolupracovala s Verintom v rámci Slovenska spoločnosť Sigin ( a aj s Amosom).

Lenže v roku 2011 sa stalo niečo iné. Ako oficiálny partner Verint Systems nevystúpila spoločnosť Sigin, ale navrhnutá na spoluprácu bola najprv spoločnosť Atemsec, ktorá patrí Jánovi Mojžišovi (známemu z kauzy „Skupinka“ z roku 2003). Pre mnohých je očividné, čo sa stalo. Do veci sa vložil veľký kamarát Jána Mojžiša, predseda Izraelskej obchodnej komory v SR - ILCHAMMiloš Žiak. Len pripomínam, že podľa svedeckej výpovede vtedy predsedu vlády SR – Mikuláša Dzurindu – sa Žiak sám chválil, že má blízko k izraelskej tajnej službe Mossad. Keď Grendel ako hovorca rezortu vnútra rozprával do médií, že „firmu Atemsec si vybral sám Verint“, nehorázne klamal. Atemsec bol Verintu nanútený Milošom Žiakom, ktorý využil dobré konexie svojho ďalšieho kamaráta a biznismena Petra Lukeša (ktorého bývalý zamestnanec pracoval na Ministerstve vnútra ako vedúci Služobného úradu – Marcel Klimek – v súčasnosti blízky človek Lipšica a ekonomický expert strany NOVA) v rezorte vnútra.

Po tomto sa do veci vložil expremiér a v tom čase minister zahraničia Mikuláš Dzurinda, ktorý všetko, čo súvisí s Mojžišom a Žiakom notoricky neznáša. Samozrejme, že v tom boli aj obavy, že odpočúvací systém si následne uzurpuje úzka skupina ľudí, ktorá má blízko k Danielovi Lipšicovi. A povedzme si pravdu, tie obavy boli opodstatnené. Podľa mojich informácií nelegálne ITP bežali na MV SR aj za Lipšica a dokonca aj na základe jeho pokynov. Brzdilo ho len to, že systém MV SR mohla kontrolovať SIS.

Po tom, ako bolo jasné, že Atemsec nebude môcť na obchode participovať, sa rýchlo hľadala ďalšia spoločnosť a stala sa ňou ORGA – TRADE. Keď zoberieme do úvahy tvrdenie z „Kocúra“, že jej akcionármi sú spoločnosti Gratex (akcionár Dobák – veľký kamarát bývalého poradcu Lipšica pre rómsku problematiku Milana Krajniaka) a Ditec (Peter Lukeš – Miloš Žiak – Ján Mojžiš), tak nám do seba všetko pekne zapadá. Posledné tvrdenie potvrdzuje aj výpis z obchodného registra ORGA – TRADE, kde je jasne vidno, že do spoločnosti nastúpil Mojžišov blízky človek – Fábry.

Čiže v apríli 2011 bola podpísaná zmluva medzi MV SR a ORGA – TRADE + boli zaplatené prvé platby na Verint, ako aj ORGA – TRADE. Z týchto financií Verint musel zaplatiť províziu Amosovi, taktiež bolo niečo ako odškodné zaplatené Ondrejovi Kamasovi (Sigin), keďže ich pri danom obchode obišli. To, čo bolo zaplatené do ORGA-TRADE (1,7 mil. EUR) si podelili slovenské subjekty stojace za touto spoločnosťou.

A teraz sa dostávame k tomu, prečo Lipšic nezrušil zmluvu s Verintom? Lebo nemohol. Po prvé, peniaze už odišli. Po druhé, provízie už boli rozdané. Svoje dostali Žiak, Mojžiš, Lukeš, Amos, Kamas. Slušnú sumu si pripísal aj Milan Krajniak (viď Lipšic). Jediným spôsobom ako zrušiť zmluvu by bolo vrátenie zrealizovaných platieb a je logické, že nikomu sa nič vracať nechcelo. A akým spôsobom by si vymáhal napr. Verint naspäť peniaze od Amosa? Nikto nevie.

A najlepšie je to, čo sa dialo potom. Zmluva zrušená nebola. Bol len pozastavený výkon prác na projekte. Na tú istú vec (s kozmetickými úpravami) sa vypísal rýchlo druhý tender (o jeho špecifikách informujú autori na lipsic.net), do ktorého sa prihlásil aj izraelský Verint. Čiže, do tendra sa prihlásila spoločnosť, ktorej už bola zaplatená prvá splátka z budúceho obchodu? Toto je už trochu silná káva, nemyslíte?

Otázka č. 4:
Prečo sa klamalo, že slovenský subjekt nemá dostať províziu a pritom si prišiel / príde na svoje?

To je otázka na Grendela a Lipšica prečo klamali a klamú naďalej. Ja len zvýrazním súčasný stav.

Autori na lipsic.net jasne uviedli systém platieb, ktorý je nastavený v súlade so zmluvou z novembra 2011. Je tam jasne vidno, koľko peňazí ide do Izraela a koľko do ORGA – TRADE. Kto sa skrýva za ORGA – TRADE, je očividné. Ako je vidno, do ORGA – TRADE plynú státisíce až milióny EUR. Za čo? Veď systém leží zbalený v krabiciach, chýbajú mu patričné komponenty. Ale peniaze plynú. Neuveriteľné... A ešte jednu pikantnosť dodám k tejto veci. Podľa mojich informácií, dodaný systém vôbec nie je moderný. Za cenu moderného bol dodaný zastaraný systém (resp. jeho časť).

Tí, čo „kopú“ s Lipšicom sa teraz začnú oháňať typickými tvrdeniami v duchu „keby sa niečo také udialo, SMER by to nenechal len tak, určite by sa začalo vyšetrovanie“. To, či sa začalo vyšetrovanie – JA neviem. Možno beží a možno nie. Rovnako ako to nevedia tí, ktorí ma spochybňujú. Prosím, nech sa nezabúda na to, že aj v minulosti, aj teraz sa Grendel, Lipšic a spol. oháňali tvrdeniami, že ide o utajované skutočnosti. Tým pádom nikto nemusí vypovedať, nič sa nedeje. Osobou, ktorá môže utajované skutočnosti odtajniť, ako aj zbaviť zaangažované osoby mlčanlivosti je súčasný minister vnútra Róbert Kaliňák.

Neviem, či by to spravil. Osobne si myslím, že Kaliňák so zmluvou podpísanou v apríli 2011 nič nemá. Tento biznis on nedohadoval. Faktom však je, a média to potvrdzujú, že pri druhom tendri (podpis zmluvy v novembri 2011) sedel vo výberovej komisii ako predstaviteľ opozície. A aj pokiaľ nemá nič s týmto podvodom (inak sa to nazvať nedá), nebude chcieť, aby sa jeho meno špinilo, keby sa v celej kauze začal niekto „rýpať“.

Otázka č. 5:
Prečo je odpočúvací systém ešte stále v „krabiciach“? Prečo nefunguje? Nevedelo sa, že budú potrebné ďalšie diely?

No, odpoveď na prvú časť otázky vyjadruje otázka č. 2. Áno, lebo nefunguje. Vysvetlím prečo. Druhá zmluva (tá čo bola podpísaná v novembri 2011) musela mať z istých dôvodov takú istú hodnotu ako zmluva č. 1. Aby sa mohli ľahšie „rozpustiť“ platby z apríla 2011, ktoré MV SR zrealizovalo na účty ORGA – TRADE a izraelského VERINT. Lenže kým v prvom prípade malo ísť len o modernizáciu odpočúvacieho systému polície, v druhom prípade bol tender vypísaný na dodávku samotného systému. Čo sa logicky do hodnoty prvej zmluvy akosi nezmestilo. Čiže prišli len komponenty v hodnote cca. 8,5 mil. EUR + DPH. A je pochopiteľné, že tam chýbajú ďalšie súčasti, bez ktorých systém fungovať nemôže.

Na otázku, či sa nevedelo, že budú potrebné ešte ďalšie diely, odpoveď znie, že sa to, samozrejme, vedelo. Predpokladám, že to malo byť súčasťou ďalšieho biznisu, z ktorého by si „utrhli“ všetky strany. Ale pád vlády na jeseň 2011 zamiešal karty všetkým.