štvrtok 4. októbra 2012

"Realistický" volebný prieskum Novej väčšiny Daniela Lipšica

Ha-ha-ha... Predpokladám, že aj vy (s výnimkou tých cca. 10 %) ste sa zasmiali, keď ste si prečítali výsledky prieskumu, ktorý realizovala agentúra ABAKIS.

"Ak by sa parlamentné voľby konali v auguste, hnutie okolo Daniela Lipšica by v nich skončilo na druhom mieste s podporou 10,53 percenta. Také sú závery prieskumu agentúry ABAKIS, ktorý uskutočnila na kvótnej vzorke 1 048 respondentov od 17. do 27. augusta, teda ešte predtým, než bývalý člen KDH oficiálne oznámil vznik strany Nová väčšina." Citované z tohto článku.

Čo je to za agentúru ABAKIS?

V obchodnom registri sa nachádza len jedna spoločnosť s daným názvom "abakis s.r.o.". Až do 5.decembra 2007 sa jej názov uvádzal ako "ABAKIS s.r.o.". Spoločnosť vznikla v roku 1999 a keď si niekto podrobne pozrie jej ÚPLNÝ výpis z obchodného registra, tak jasne uvidí, že počas celej svojej existencie mala daná spoločnosť blízko k niektorým osobám z KDH.

Ale poďme po poriadku. Spoločnosť ABAKIS s.r.o. v auguste 1999 zakladali Ing. Jarmila Tvrdá a jej súčasný jediný spoločník a štatutár Ing. Peter Šrutek. O ňom bude reč neskôr. Tieto dve osoby pôsobili až do roku 2004 aj ako jej štatutári. Každý z nich vlastnil v ABAKISe polovicu. V prípade Jarmily Tvrdej ide o osobu, ktorá je historicky spätá s KDH. V súčasnosti pôsobí ako poslankyňa mestského zastupiteľstva mesta Bratislava, dokonca je predsedníčkou klubu KDH. V druhej polovici 90.rokov pôsobila ako riaditeľka Nadácie Antona Tunegu, ktorá podľa denníka Plus jeden deň získavala zdroje od konzervatívnej nemeckej nadácie Hanns Seidel Stiftung blízkej CDU/CSU a následne financovala aktivity KDH. Od roku 1999 figurovala Tvrdá v spoločnosti ABAKIS s.r.o., ktorá taktiež spolupracovala s KDH. Následne pôsobila ako poslankyňa za KDH v rámci miestneho zastupiteľstva Ružinov, od roku 2008 bola riaditeľkou GIB - Generálny investor Bratislavy (za pôsobenia Andreja Ďurkovského – KDH). Predpokladám, že prepojenie Ing. Jarmily Tvrdej na KDH nespochybňuje nikto.

Od októbra 2004 do decembra 2007 figuroval v spoločnosti ABAKIS len jej súčasný jediný spoločník a konateľ Ing. Peter Šrutek.

V decembri 2007 dochádza k premenovaniu spoločnosti ABAKIS s.r.o. na "abakis s.r.o.". Firma má už troch spoločníkov – už menovaný vyššie Ing. Peter Šrutek, Ladislav Šutý a Ladislav Farka (každá z menovaných osôb vlastnila tretinu spoločnosti). Konateľmi spoločnosti boli Ing. Peter Šrutek a Ladislav Šutý.

V prípade Ladislava Šutého ide podľa Plus jeden deň o bývalého krajského tajomníka KDH v Bratislave. Taktiež viedol (podobne ako Tvrdá) Nadáciu Antona Tunegu. Od roku 1998 pôsobil ako nominant v štruktúrach Fondu národného majetku a v dozorných radách spoločností, kde FNM disponoval podielom. Na FNM pôsobil ako generálny riaditeľ Sekcie pre vymáhanie pohľadávok a odstupovania od zmlúv.

Ladislav Farka je taktiež už dlhodobo spätý s KDH. Podľa denníka Plus jeden deň "potichu" poskytoval vrcholovým predstaviteľom KDH služby v oblasti public relations (mediálne tréningy a tvorba "politického posolstva").

Je zaujímavé, že koncom októbra 2007 (krátko pred vstupom Šutého a Farku do firmy ABAKIS/abakis, bola do obchodného registra zapísaná spoločnosť s názvom "Spoločenstvo Krajniak – Šutý, s.r.o.".

Zaujímavosťou je, že spoločnosť "Spoločenstvo Krajniak – Šutý, s.r.o." sídli na adrese Palisády 36 vzdialenej približne 100m od Štetinovej 1, kde vlastní luxusný mezonetový byt Daniel Lipšic, získaný za podozrivo výhodnu cenu. "Zhodou okolností" na rovnakej ulici o vchod ďalej na Štetinovej 5 vlastní rovnaký luxusný byt, získaný za rovnako podozrivo výhodnu cenu aj istý Martin Cebo - blízka osoba Daniela Lipšica. Oba byty majú jeden zásadný spoločný prvok - Andrej Ďurkovský. Ak by čitateľovi meno Martin Cebo nebolo známe, tak len pre osvieženie pamäti pripomeniem, že ide o bývalého riaditeľa sekcie ekonomiky Ministerstva vnútra SR z čias šéfovania Vladimíra Palka. Hádajme v akých straníckych farbách šéfoval pán Cebo? Správne! KDH! Pochopiteľne všetko je to iba "zhoda okolností", ako sa to už v okolí Daniela Lipšica stalo dobrým zvykom.

Spoločenstvo Krajniak – Šutý, s.r.o. mala troch spoločníkov už spomínaných Ing. Ladislava Farku, Ing. Ladislava Šutého a Milana Krajniaka. Toho Krajniaka, ktorý mal v KDH dlhodobo na starosti komunikáciu. Toho, ktorý pôsobil za čias "panovania" Lipšica na Ministerstve vnútra SR ako poradca pre rómsku problematiku. Toho, ktorý po škandále "Gorila" zo svojho postu odstúpil. Toho, ktorý ako "poradca ministra pre rómsku problematiku" podľa materiálu "Kocúr" a neskôr týždenníka Plus 7 dní zodpovedal za dodávku odpočúvacieho zariadenia pre MV SR a je podľa portálu lipsic.net zodpovedný aj za viaceré iné kauzy. A toho Krajniaka, ktorý dnes, ako uviedol pán Gábor Grendel (hovorca "Novej väčšiny"), "sympatizuje s hnutím" a pomáha s komunikáciou. Toto tu už ale bolo. Najprv pomoc s komunikáciou, potom poradca pre určitý druh problematiky a potom??? Že by zodpovedný za ďalšie lukratívne štátne zákazky? V súčasnosti (od marca 2011) je jediným spoločníkom a konateľom vo vyššie uvedenom "Spoločenstve" len Milan Krajniak.

Čiže prepojenosť ďalších dvoch osôb, ktoré pôsobili v agentúre ABAKIS/abakis ako s KDH všeobecne, tak aj so skupinou okolo Daniela Lipšica bola potvrdená.

Teraz by som sa nakrátko rád vrátil k článku Plus jeden deň, kde súčasný a jediný spoločník a štatutár abakis s.r.o. Ing. Peter Šrutek potvrdil, že "Šutý a Farka boli spoločníkmi v agentúre, ale už nie sú". Podľa pána Šruteka týmto to asi malo skončiť. Čitateľ si mal urobiť dojem, že ak tam aj nejaké osoby v minulosti figurovali, dnes s nimi konateľ a spoločník abakis s.r.o. nič spoločné nemá. Ako aj abakis samotný.

Tak sa na to pozrime. Ing. Peter Šrutek figuruje okrem iného v spoločnosti PRE SENT s.r.o. Ak si pozrieme aktuálny výpis, tak tam okrem Petra Šruteka nájdeme ako spoločníkov nasledovné osoby:

  • Pavol Tvrdý (Rajecká 40, Bratislava) – ide o manžela Ing. Jarmily Tvrdej, spoluzakladateľky firmy ABAKIS.
  • Ing. Štefan Šutý (Astrová 48, Bratislava) – brat Ladislava Šutého.
  • Ing. Mgr. Viera Šutá (Súťažná 10, Bratislava) – manželka Ladislava Šutého.

Pokiaľ si pozrieme úplný výpis spoločnosti PRE SENT s.r.o., tak uvidíme, že v minulosti v nej figurovali aj Ladislav Šutý, aj Jarmila Tvrdá. Dnes si tam namiesto seba dosadili svojich rodinných príslušníkov. Takže spoločník a konateľ abakis s.r.o. Ing. Peter Šrutek môže len ťažko tvrdiť, že v súčasnosti nie je prepojený s osobami, ktoré blízko spolupracovali/spolupracujú so skupinou okolo Daniela Lipšica.

Na záver opäť citujem: "Konateľ Agentúry ABAKIS Peter Šrůtek zaradil Lipšicove hnutie do prieskumu preto, že tak už skôr urobili aj iné prieskumné agentúry. "Nie, nevznikol na objednávku, je to naša interná záležitosť. Robili sme prieskumy aj pred voľbami v roku 2006, chceme na to nadviazať a takýmto spôsobom sa prezentovať," povedal agentúre SITA Šrůtek. Že by za prieskum zaplatilo nové hnutie poprel aj asistent poslanca Daniela Lipšica Gábor Grendel. "Úplne to vylučujem," reagoval Grendel."

To, že prieskum "nevznikol na objednávku" je veľmi ťažko uveriteľné a ľahko spochybniteľné. To, čo uviedol Grendel, že "hnutie si za prieskum nezaplatilo", môže zas byť pravda. Hnutie to určite neplatilo. Že by to zaplatil "pokladník" pána Lipšica – Milan Krajniak? Možno to nezaplatil ani on. V tom prípade mohlo ísť o "priateľskú" službu so zaujímavými vyhliadkami do budúcnosti...

Ale to, ako si "nafukuje" percentá Lipšic (pri tom ešte ani nemal založený politický subjekt) je vážne nechutné...